ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΙΟ ΚΑΝΝΑΒΗΣ
Για την εξαιρετική γεύση και την υγιή καρδιά σας. Το κύριο προϊόν που παρασκευάζεται από σπόρους κάνναβης σήμερα είναι αναμφισβήτητα το έλαιο τους. Το καθαρισμένο ή εκλεπτυσμένο έλαιο κάνναβης είναι διαυγές και άχρωμο. Δεν έχει ιδιαίτερη γεύση και στερείται φυσικών βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Το επεξεργασμένο έλαιο κάνναβης χρησιμοποιείται κυρίως σε προϊόντα περιποίησης σώματος. Το βιομηχανικό έλαιο κάνναβης χρησιμοποιείται σε καύσιμα, χρώματα, πλαστικά κλπ. Το έλαιο κάνναβης χρησιμοποιείται επίσης στην παραγωγή ορισμένων προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης. Το έλαιο κάνναβης έχει υψηλή θρεπτική αξία, επειδή η αναλογία του ωμέγα-6 προς το ωμέγα-3 λιπαρά οξέα 3: 1 ταιριάζει με την ισορροπία που απαιτείται από το ανθρώπινο σώμα. Το έλαιο κάνναβης εξάγεται από τους σπόρους κάνναβης με τη βοήθεια ενός πιεστηρίου. Το πιεστήριο αποτελείται από έναν αργό περιστρεφόμενο ελικοειδές άξονα που συμπιέζει το μεγαλύτερο μέρος του λαδιού και διαχωρίζει το υπόλοιπο υλικό σπόρων. Η όλη διαδικασία γίνεται σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο για να μειωθεί η οξείδωση. Επιπλέον από τις εξαιρετικές του ιδιότητες για καθαρισμό και ενυδάτωση του δέρματος, το έλαιο κάνναβης είναι επίσης το όνειρο του διατροφολόγου. Το έλαιο κάνναβης έχει μοναδική σύνθεση και ανταγωνίζεται έλαια όπως το έλαιο λιναριού ως διατροφικά συμπληρώματα. Περιέχει πολλά από τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (EFA) που χρειάζεται ο οργανισμός για υγιή καθημερινή λειτουργία. Αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι παρόντα στη σωστή αναλογία για βέλτιστη απορρόφηση στο σώμα. Είναι επίσης μια καλή πηγή Γάμμα Λινολενικού οξέος (GLA), του κύριου συστατικού του Ελαίου Νυχτολούλουδου, το οποίο πιστεύεται ότι βοηθά στην προ-εμμηνορροϊκή ένταση (PMT ). Το έλαιο κάνναβης μπορεί να λαμβάνεται καθημερινά είτε σε υγρή είτε σε μορφή κάψουλας, είναι ένα νόστιμο έλαιο και είναι εξαιρετικό σε σάλτσες σαλάτας ή μαγιονέζα. Λόγω των πολύτιμων και ευπαθών EFAs, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για το τηγάνισμα ή το μαγείρεμα, ωστόσο μπορεί να χυθεί πάνω σε ζυμαρικά για να δώσει επιπλέον γεύση.
Διατροφικές πληροφορίες:
– Έλαιο κάνναβησ: Το έλαιο κάνναβης αντιπροσωπεύει μια μοναδική πηγή όλων των βασικών λιπαρών και αμινοξέων που απαιτούνται για την υγιή ανθρώπινη ζωή. Το έλαιο παράγεται από σπόρους κάνναβης σατίβα (cannabis sativa). Μια μέθοδος με ψυχρή πρέσα χρησιμοποιείται για να πιέσει το λάδι από τους σπόρους χωρίς να εκφυλίζει τις θρεπτικές ουσίες στο λάδι.
– Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα (EFAs): Σύμφωνα με το HempWorld.com, το έλαιο κάνναβης περιέχει 57% λινολεϊκό οξύ, επίσης γνωστό ως Ωμέγα-6, και 19% λινολενικό οξύ, επίσης γνωστό ως Ωμέγα-3. Το LA και το LNA είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία απαιτούνται από τον οργανισμό, αλλά δεν μπορούν να παραχθούν μέσα στο σώμα.
– Γάμμα Λινολενικό οξύ (GLA): Το έλαιο κάνναβης περιέχει 1,7% γάμμα λινολενικό οξύ, το οποίο προάγει την υγιή μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα και επιπλέον τη μείωση της φλεγμονής. – Οφέλη: Σύμφωνα με το RegenerativeNutrition.com, το LA και το LNA μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ανάπτυξης, την αύξηση της ενέργειας, την προώθηση της επούλωσης, τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση της φλεγμονής. Σύμφωνα με το HempWorld.com, το Omega-3 μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής.
– Αξία: Μια κουταλιά σούπας ελαίου κάνναβης περιέχει περίπου 120 θερμίδες και αντιπροσωπεύει 22 τοις εκατό ημερήσιας αξίας συνολικού λίπους (1 g κορεσμένου λίπους, 10 g πολυακόρεστου λίπους, 3 g μονοακόρεστου λίπους). Το έλαιο κάνναβης δεν περιέχει χοληστερόλη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, νάτριο ή ζάχαρη.
– Χρήση: Το έλαιο κάνναβης μπορεί να καταναλώνεται σε τρόφιμα, όπως σάλτσες και σαλάτες, ή να λαμβάνεται ως συμπλήρωμα. Η θερμότητα θα μειώσει τα διατροφικά οφέλη του ελαίου κάνναβης.
Ως εκ τούτου, δεν χρησιμοποιείται συνήθως στη μαγειρική. – Πηγή: www.hemp.com